Over

Hallo, Ik Ben Raymond Klaassen, weerman bij Infoplaza BV. Met mijn vrouw en twee kinderen woon ik al jaren in Almere in Flevoland.

Zo lang als ik werk ben in actief in de meteorologie. Op het moment van schrijven, herfst 2015, is dat bijna 25 jaar. Ik ben begonnen bij Koninklijke Luchtmacht als officier meteorologie. Bij de Luchtmacht heb ik ook mijn meteorologie opleiding gevolgd die verzorgd werd door de Klu en het KNMI. Ik ben lang gestationeerd geweest op de vliegbasis Soesterberg waar ik onder andere het 298 (helicopters) en 334 (Fokker Friendship) squadron van weersverwachtingen voorzag. Ook waren toen de Amerikanen met de F15-Eagle (32 Tactical Fighter Squadron) nog gestationeerd op de basis wat het erg bijzonder maakte. Mijn laatste jaren bij defensie heb ik op het Luchtmacht Meteorologisch Centrum (LuMetC) gewerkt in Woensdrecht. Tijdens mijn dienstverband ben ik in de vakantieperiodes op vrijwel alle bases van de Luchtmacht actief geweest. Met name op Deelen, Twente, Volkel en Leeuwarden heb ik diverse diensten gedraaid.

Na de Luchtmacht kwam ik terecht bij het KNMI. Om precies te zijn bij Maritieme Dienst in Hoek van Holland. Dit was een prachtige tijd op een unieke werkplek en een hele andere tak van sport. Maritieme meteorologie is geenzins te vergelijken met luchtvaart meteorologie. Nu ging het op golven en deining. In mijn periode op Hoek van Holland ben ik ook opgeleid tot SVSD (stormvloedseindienst) meteoroloog. Tijdens die diensten maak je opzetverwachtingen voor de Nederlandse kust en Rotterdamse Haven. Maar ook verwachtingen voor boorplatformen en schepen die over de oceaan voeren behoorden tot het produktenpallet.

Na een paar jaar werd ik gevraagd of ik mee wilde naar Weerbureau HWS. Het KNMI mocht geen commerciële taken meer uitvoeren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. (Toen onder leiding van huidig burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma). Veel KNMI’ers waren echter actief in de commerciële hoek en onder de vleugels van Rijkswaterstaat werd een nieuw weerbedrijf in de markt gezet. Ik ben daar de automatisering gaan verzorgen en gaf leiding aan de IT afdeling. Na een aantal jaren werd Weerbureau HWS onderdeel van WNI Weathernews, een Japans weerbedrijf dat over de hele wereld actief is. De eerste jaren waren leuk maar geleidelijk begonnen de Japanners steeds meer een stempel te drukken op hoe wij moesten functioneren. Ik voelde me daar niet prettig bij omdat ik altijd een mate van vrijheid in mijn werk belangrijk heb gevonden.

Omroep Flevoland bood mij vervolgens de kans om met media meteorologie aan de gang te gaan. Er was weer een nieuwe tak te ontdekken binnen het vakgebied en dus een nieuwe uitdaging! Tot halverwege de zomer van 2015 heb ik bij de omroep dagelijks de weerberichten verzorgd op de nieuwe media, radio en TV.

Sinds augustus 2015 werk ik bij Infoplaza in Hilversum, bekend van weerplaza.nl. Ik ben daar fulltime meteoroloog en maak dagelijks diverse verwachtingen voor media en business tot businessklanten. Het leuke is dat ik daar ook weer veel oude bekenden uit mijn Weerbrueau HWS/Weathernews tijd ben tegengekomen. Weerplaza is een relatief jong bedrijf met veel nieuwe ontwikkelingen en uitdagende klanten. Ik voel mij daar heerlijk thuis

Naast het weer is fotograferen mijn grote hobby. Vooral foto’s van landschappen en wolken spreken mij aan. Daarnaast speel ik geregeld een potje golf op de golfbaan van Lelystad.

Vind je mijn foto’s leuk of niet leuk, laat het gerust weten. Overigens staan al de foto’s die ik maak op mijn Flickr pagina. De link vind je in het menu hierboven. Op dit blog vind je vaak het verhaal achter de foto.

Vriendelijke groet,

Raymond

5 reacties op “Over

 1. Hoi Raymond wat een prachtige site heb je toch. Ik volg hem al tijden. Vraagje we reizen af naar Portugal eind deze week de 27ste april 2012 voor een week naar de Algarven wat denk jij gaan we veel zon kijgen daar met wat leuke temperaturen gezien OLGA en PETRA? Hoor van je en bedankt…ga zo door!

  • Hoi Ralph, dank voor de aardige woorden. Altijd leuk om te lezen.

   Wat de Algarve betreft, het weekend is misschien nog wat aarzelend met een bui zo nu en dan. Volgende volgt er herstel. Droog zonnig weer. 17-20 graden (beetje afhankelijk waar je zit.)
   Groeten Raymond

  • He Hans!
   Wat leuk! Dat is lang geleden zeg.
   Ja altijd in het meteowerelkje gebleven. Blijft een mooi en bijzonder vak.

   Groeten,
   Raymond

Geef een reactie