Natte voeten in juli

building cb2Wat een regen. Wat een nattigheid. Wat een buien. Wat een water! Het zijn de meeste gebruikte opmerkingen die ik de afgelopen dagen heb gehoord over het weer. Neerslagmeters gaan op veel plaatsen in Flevoland al over de honderd millimeter en dan zijn we pas bij de negentiende dag van de maand. Boeren in de polder maken zich grote zorgen over hun aardappelen en graan en ook andere producten op het land hebben te lijden onder het vele hemelwater. Urk kreeg afgelopen weekend te maken met wateroverlast na een langdurige wolkbreuk. Het is allemaal geen pretje.

De gemiddelde hoeveelheid neerslag in juli. (De normaal)

De afgelopen 24 uur is er op veel plaatsen nog eens 20 millimeter water bijgekomen en het was voor mij reden om eens te kijken of juli 2012 nu echt zoveel natter is dan de juli’s in voorgaande jaren.

Ik heb wat KNMI cijfers op een rijtje gezet en dan valt direct op dat de neerslag waar we nu mee geconfronteerd worden helemaal niet zo bijzonder is. In de afgelopen jaren hebben we echt veel nattere hooimaanden gehad.

In het overzicht heb ik de laatste julimaanden in Flevoland vanaf 2005 op een rijtje gezet. 2012 is geen uitzondering.
[jbox title=”Neerslag in juli in Flevoland (normaal ca. 90mm)” color=”blue”] [jcolumns] 2005
105-185mm[jcol/] 2006
30-85mm [jcol/] 2007
150-180mm[jcol/] 2008
100-150mm[/jcolumns] [jcolumns]2009
100-185mm[jcol/] 2010
75-160mm [jcol/] 2011
100-170mm[jcol/] 2012
85-140mm (tnt)[/jcolumns] [/jbox] Als je de millimeters van deze maand vergelijkt met de normaal dan kunnen we stellen dat het wel veel natter is dan gebruikelijk. Normaal valt er in juli negentig millimeter water. Een normaal wordt berekend over dertig jaar en momenteel is dat de periode 1981-2010. Met een schuin oog kijkend op het lijstje moeten we dus vaststellen dat juli in de 21ste eeuw veel natter is geweest dan de juli maanden aan het einde van de 20ste eeuw. Een trend? Het lijkt er wel een beetje op.

Maar waarom mopperen we dan nu zo op juli? Het is nat en het is vies. Bah. Maar volgens de cijfers is het helemaal niet zo veel natter. Nee, het gaat eigenlijk om die andere parameters die een maand zijn gezicht geven. Deze maand juli is weliswaar nat maar ook veel te fris en te somber.
En weer een bui in juli
Juli 2012 is bijna een graad te koud ten opzichte van normaal (17.9°C) en het aantal uren zonneschijn is dramatisch. Normaal schijnt de zon in juli zo’n veertig procent van de maximaal aantal mogelijk uren zon. Dit jaar is dat tot nu toe dertig procent! Geen mooie cijfers. Maar misschien geeft dit hoop, vanaf nu staat er in de verwachting meer zon en hogere temperaturen. Juli kan nog wat gaan goed maken de laatste week.

Toch zal het niet zo mooi worden als in 2006. Dat was juli zoals de meesten van ons het altijd zouden willen hebben. Veel zon, weinig neerslag en hoge temperaturen. Dat gaat dus niet lukken. Maar ik zal iets verklappen en dat brengt zeker troost. Zo slecht als juli vorig(!) wordt het echt niet. Dat was echt anti-zomer.

[jbox title=”De extremen in juli in Flevoland” color=”blue”] [jcolumns][jcol/]Neerslag[jcol/]Zonpct.[jcol/] Gem.Temp. °C[/jcolumns] [jcolumns]2006[jcol/]30-85mm[jcol/]61%[jcol/]22.3°C[/jcolumns] [jcolumns]2011[jcol/]100-170mm[jcol/]30%[jcol/]15.9°C[/jcolumns] [/jbox]

Geef een reactie