Nog even de regen op Urk

Wateroverlast op Urk. Foto Rikus de Jong

Wateroverlast op Urk. Foto Rikus de Jong

Zaterdagochtend veertien juli, werd Urk overvallen door een enorme hoeveelheid hemelwater. In een tijdsbestek van drie uur viel er in een klein gebied meer dan vijftig millimeter water. Toen ik de meldingen via twitter zag kon ik het eerst niet geloven. Uit andere neerslagcijfers uit de buurt kwam de vijftig millimeter niet tot uiting waardoor ik twijfelde aan de waarneming. Ik dacht, misschien per ongeluk toch nog de hoeveelheid neerslag van vrijdag meegeteld. Collega Robert de Vries die dienst had, twitterde nog wat heen en weer met degene die de melding gaf. Maar die bleef stellig volhouden en volledig terecht!

@. Ik heb bijna 5O mm in mijn meter vanaf 8 uur niet normaal urk is doorweekt #nat
@AJelies

@ ik was om 8 uur buiten toen was het nog droog toen gooide men buurman hem leeg en om 10:45 zat er 50 mm in echt extreem
@AJelies

De foto’s die vanaf Urk binnen druppelden lieten wel zien dat er heel veel water viel. Ondergelopen straten en viaducten spraken boekdelen. Het was zo klaar als een klontje dat de sluizen open stonden boven het voormalige eiland!

Neerslagsom over drie uur. Er viel totaal dus nog meer die ochtend! Bron Infoplaza.

Zondag werd duidelijk dat die vijftig millimeter wel degelijk gevallen was! De cumulatieve neerslagplaatjes kwamen beschikbaar en die lieten geen twijfel. Er was heel mooi te zien dat er inderdaad op Urk bijzonder veel water was gevallen in een redelijk korte tijd. Eveneens werd duidelijk aangetoond dat het om een bijzonder klein gebied ging waar de vele regen was gevallen. Geen wonder dat in Tollebeek, Ens en andere lokaties lang geen vijftig millimeter werd geregistreerd.

Hierboven is het cumulatieve radarbeeld te zien van die ochtend (klik voor een vergroting). Het beeld is het resultaat van drie uur lang de neerslagintensiteit op te tellen en die om te rekenen naar millimeters. Precies boven Urk is een zwarte ‘pit’ te zien. Daar viel de meeste neerslag. De pit is niet groter dan honderd vierkante meter. De zwarte kleur betekent 65+ millimeter en dat is over drie uur! Lokaal viel rond de tachtig millimeter water.

In het KNMI totaaloverzicht van deze maand komt de enorme plens water helaas (nog) niet tot uiting. Het KNMI heeft een netwerk van ruim driehonderd regenmeters in Nederland. Dat is een prachtige dekking maar jammer genoeg niet toereikend voor een situatie zoals afgelopen zaterdag waarbij er zeer lokaal zoveel water valt.

Mooi is het dan dat de nieuwe media ons hier een helpende hand toesteekt en dat mensen via Twitter ons op de hoogte houden van bijzondere weerfenomenen. Arjan Jelies, Rikus de Jong, Jakob Baak (foto kop) en andere Twitteraars bedankt!

In het KNMI dagoverzicht komen de grote hoeveelheden niet tot uiting. bron KNMI.

Één reactie op “Nog even de regen op Urk

  1. Pingback: Weerman Raymond Klaassen

Geef een reactie