Soft Soulshow

Gisterenavond zat ik voor de Dé Mart nog even naar een muziekprogramma te kijken waarin Jeroen van der Boom wat liedjes weg zong. Op een bepaald moment werd er iets in mij wakker geschud toen het liedje Zoom klonk dat hij introduceerde als een typisch achtergrondliedje uit de supermarkt. Iedereen zou het moeten kennen.

Ik had niet direct de associatie met de supermarkt maar ik had er wel sterke herinneringen aan. Herinneringen aan vroeger. Om precies te zijn aan de Soft Soulshows uit de jaren tachtig. Twee uur lang romantische zwijmelplaatjes gemixed met meeuwengekrijs en een ruisende branding aan een schelpenstrandje.

meeuwen strand AmelandDe meeste Soft Soulshows heb ik toentertijd op TDK cassettebandjes opgenomen. Ik was een jonge romanticus moet u maar denken. Toen de CD definitief zijn intrede deed heb ik al die bandjes weggemikt en verzamelde ik de lovesongs op de zilveren schijfjes.

Toen van der Boom zijn versie van Zoom vertolkte moest ik meer aan een ander nummer denken dat ooit in die Soft Soulshow voorbij was gekomen. Een nummer waar ik wel eens eerder naar had teruggezocht maar nooit had gevonden. Het is een hartverscheurend relaas van een vrouw die het huis moet verlaten en haar dochter moet achterlaten bij haar man. Vooral de kinderstem in de laatste minuut gaat door merg en been. De nietsvermoedende dochter, vraagt aan haar moeder: ‘Waarom ga je weg?’

Die plaat wilde ik graag nog eens horen. Vraag me niet waarom. Het heeft niets met mijn eigen leven te maken.  Hou het er maar op dat ik soms wat melancholiek ben en soms wat trieste buien heb. Ik ben gisterenavond na de avondetappe van Dé Mart weer gaan zoeken op internet en vond uiteindelijk exact dezelfde versie die Ferry Maat mid jaren tachtig tijdens Kerst uit mijn Akai geluidsinstallatie liet komen. Het is tranentrekker vanjewelste maar maakt u zich verder vooral geen zorgen. Alles gaat goed thuis!

Dames en heren, neem nog een slokje van uw wijn en steek een kaarsje aan. Hier is Dorothy Moore met het trieste With pen in hand!


httpv://youtu.be/ny2AGgf6MNU

2 reacties op “Soft Soulshow

  1. Tja Raymond, dat waren nog eens shows ^_^. Bij die Dorothy hielden we ’t in de studio ook niet droog, vooral dat kinderstemmetje op het eind….
    nog gefeliciteerd met je collega Tom v.d. Spek – zit vandaag 25 jaar in het vak. Heb ‘m een tweet gestuurd en hoop dat ie vandaag een goeie “bui’ heeft.

    Die Soft Soulshows zijn voor een groot gedeelte terug te vinden op http://www.soulshow-digitaal.nl Even gratis lid worden en je kunt bij de archieven!!

    groeten aan mijn schoondochter Kim (van Schie).
    Ferry

  2. Wauw, wat een leuke reaktie Ferry. Ik ga zeker even lid worden. van het archief. En ik zal Kim zeker de groeten doen!

Geef een reactie