Flits-boem, het blijft angstaanjagend…

…en levensgevaarlijk. Als weerman zie ik met regelmaat filmpjes voorbij komen waarin bliksem een angstaanjagende rol speelt. Het blijft een onwaarschijnlijk mooi en indrukwekkend weersverschijnsel maar het drukt je ook weer met de neus op de feiten. Een bliksemontlading is geen leuk speeltje, het is levensgevaarlijk.

Ik durf te zeggen dat ik mij zeer bewust ben van het gevaar van bliksem. Als tiener was ik getuige van een dodelijk ongeval door bliksem. Op sportpark De Weeren in Amsterdam Noord zat ik op de tribune een voetbalwedstrijd te kijken toen de keeper van een van de teams dodelijk getroffen werd door een bliksemschicht. De flits en de klap zal ik mijn hele leven nooit vergeten. De rook, het gegil, het blijft me altijd bij en schiet bij een nabije inslag altijd weer voorbij. Zelfs na ruim 25 jaar.

Volgens data werd het stadion getroffen.

Volgens data werd het stadion getroffen. Foto Tony Dello Telvent DTN

Gisteren zaten er ruim 40000 mensen in Texas in een stadion. Er waren onweersbuien in de buurt maar het was in het stadion nog droog. Veel mensen denken dan dat er geen onweer mogelijk is. Fout! In het gebied rond een onweerscomplex, waar geen neerslag valt is het wel degelijk mogelijk dat het ladingsverschil zo groot wordt dat er een ontlading kan plaatsvinden tussen de wolk en de grond. Dat was precies wat er in Arlington, Texas gebeurde tijdens een honkbalwedstrijd. Er werd aanvankelijk gedacht dat de bliksem buiten het stadion insloeg maar deskundigen hebben data doorzocht en komen inmiddels tot de conclusie dat de bliksem het dak van het stadion raakte. Het hoogste punt. Zie de afbeelding.

Want dat is toch altijd zo? Bliksem ‘pakt’ altijd het hoogste punt. Nee, niet altijd. En dan spreek ik uit eigen ervaring. Bij het noodlottige ongeval waar ik getuige van was, was de doelman zeker niet het hoogste punt. In een straal van 25 tot 100 meter stonden diverse hoge lichtmasten. Tevens stond er naast het veld een clubgebouw van twee verdiepingen hoog met daarop een ijzeren mast en een bliksemgeleider. tenslotte stond er een tribune met metalen overkapping langs de lange zijde van het veld. De tribune waar veel mensen op zaten. De tribune waar ik ook op zat. Het regende hard en iedereen had een droog plekje gezocht. Al die objecten waren veel hoger dan die ongelukkige jonge talentvolle keeper.

Ik denk dat veel mensen dit weekend in Arlington geluk hebben gehad. Spelers, referees, supporters. Net zo goed als veel mensen geluk hebben gehad tijdens die amateurvoetbalwedstrijd waar ik bij aanwezig was in 1984. Geluk, behalve die ene doelman, Eric Jongbloed.

Geef een reactie