Hagel met een hoofdletter H

Hagelstenen groter dan eieren. Foto Kevin Sin Arisa

Gisteren was er sprake van behoorlijke overlast door het weer in Nederland. Buien zorgden lokaal voor wateroverlast en hier en daar was ook een melding van blikseminslag.

In Catalonië had men gisteren in een flink gebied last van hagel. En wat voor hagel. In de regio Pla d’Urgell vielen plaatselijk hagelstenen met een doorsnee groter dan 6 centimeter. Volgens de burgermeester van het gebied was een dergelijke bui sinds 26 jaar niet meer voorgekomen.

Zo’n 25000 hectare landbouwgrond is getroffen door het noodweer en 20 tot 50 procent van de gewassen (voornamelijk fruit en maïs) kan als verloren worden beschouwd. Ook in de woonkernen was schade aan huizen en auto’s. Ernstige persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel raakten diverse mensen in shock tijdens het weer.

Diverse foto’s van de hagel publiceerde http://www.324.cat vandaag.

Geef een reactie