De Giant Alien of reuzenberenklauw

Je ziet ze weer veel staan in Flevoland. De reuzenberenklauw, een machtige en ‘gevaarlijke’ plant die andere planten verdrukt door ze letterlijk en figuurlijk in de schaduw te zetten. Zelf kan de plant zich zeer makkelijk voortplanten en mede daarom wordt het gezien als onkruid.

Bestrijden van de reuzenberenklauw foto: plantaardigheden.nl

Het gevaar van de reuzenberenklauw zit hem in het sap van de plant dat bij contact op de huid, in combinatie met zonlicht, tot ernstige brandwonden kan leiden. Sap in de ogen kan zelfs blindheid tot gevolg hebben. Mensen die de reuzenberenklauw bestrijden moeten daarom altijd beschermende kleding en handschoenen dragen. Ook is een goede veiligheidsbril verplicht. Hier is meer info te lezen over hoe de reuzenberenklauw te bestrijden. Ook is er door de Europese Commissie een brochure gemaakt die hier is te downloaden. In de brochure staat hoe te handelen om de invasie van de reuzenberenklouw te stoppen. Internationaal staat de plant bekend als de ‘Giant-Alien’. U bent gewaarschuwd!

Op sommige weiden in Almere worden schapen ingezet om de plant te bestrijden. Biologische bestrijding van de plant. Schapen eten de plant en zijn ongevoelig voor het sap. Laatst werd het plan gelanceerd bedacht om een varken in te zetten om reuzenberenklauw tegen te gaan. Collega Kim van Schie van Omroep Flevoland maakte daar toen nog een item over.

Onderweg kom ik de reuzenberenklauw veel tegen. In bermen en op beschutte veldjes zie je de enorme planten staan. Momenteel staan ze volop in bloei en ondanks het feit dat het sap gevaarlijk is en dat het woekergedrag vernietigend is voor andere planten zijn ze wel prachtig om te zien. Zeker als je ze van dichtbij bekijkt.


Één reactie op “De Giant Alien of reuzenberenklauw

  1. Ze zijn inderdaad mooi ik had er ook al een paar op de foto gezet, maar je moet wel uitkijken, niet aanraken want dat is behoorlijk irritant heb ik gemerkt. Maar het gaat wel weer over. Toch maar weghalen die planten!!!

Geef een reactie