Walvisgehemelte

De voorzijde van de Shelfcloud was niet heel duidelijk door de hoge en middelbare bewolking.

De weersverwachting van gisteren kwam niet uit op een manier zoals ik die voor ogen had. Overdag ging het al mis omdat de maximumtemperatuur ruim onder de verwachte waarde bleef. In de ochtend ontstond er veel laaghangende en hardnekkige bewolking die de instraling van de zon tegen ging waardoor het kwik bleef steken rond de 20 graden.

’s Avonds kwamen de verwachte buien weliswaar keurig op tijd opzetten maar de intensiteit van het onweer bleef in Flevoland laag. Ik had daar persoonlijk wel iets meer van verwacht. Ook de aangekondigde windstoten vielen reuze mee. Op de landmeetpunten in Flevoland heb ik geen windstoten boven de 50 km/uur gezien. Op de Houtribdijk werd 70 km/uur gemeten.Wel viel er veel water. Op diverse plaatsen werd zo’n 15mm afgetapt.

Voor de neerslag uit trok er een prachtige shelfcloud (plankwolk, geen schelpwolk!) vanuit het westen de provincie binnen. De plankstructuur was in Flevoland niet heel duidelijk door de hoge en middelbare bewolking die al aanwezig was maar de onderzijde en binnenzijde van de shelfcloud waren fascinerend. Er was overduidelijk een Whale’s Mouth of walvisgehemelte zichtbaar.

Ik heb getracht mbv deze foto een en ander te verklaren

Tijdens de passage waren er windstoten merkbaar van de koude lucht die naar beneden stortte in de bui net achter de shelf of buienkraag. Dit wordt het gustfront genoemd. De wind ‘stroomt’ voor de bui uit en tilt de warme lucht ervoor op waardoor de shelfcloud ontstaat. De windstoten vielen qua kracht overigens mee. Pas na de windstoten en achter de Whale’s Mouth begon het te stortregenen. De passage van de shelf verliep dus droog en het is even net of je in een soort koepel van wolken staat, in de bek van een walvis.

Aan de binnenzijde waren prachtige mammatus stucturen zichtbaar en je zag de lucht echt kolken. Hieronder een filmpje dat ik maakte van de passage bij de Stichtse Brug aan de westkant van Flevoland. Ik wilde het filmpje eerst nog netjes knippen maar vond de ruwe, ongecensureerde versie ook wel grappig.  Ralph Hagemeijer, cameraman, had me uitgenodigd om een rondje mee te gaan om bliksem vast te leggen. Daar kwam weinig van terecht wegens het gebrek aan ontladingen maar het walvisgehemelte was een prachtige vervanger.


httpv://www.youtube.com/watch?v=PY_-ADHMApA&hd=1

onweer

Een enkele ontlading op de foto. Wel een inslag! Links de woontoren van Almere Haven. Het gebouw rechts staat bij Almere Hout aan de Gooidijk

Één reactie op “Walvisgehemelte

Geef een reactie