Knardijk asfalteren

De Knardijk in Flevoland

Dit weekend werd bekend dat er zorgen zijn bij de provincie Flevoland om de Knardijk. De dijk die vroeger oostelijk Flevoland (gereed 1957) beschermde tegen het IJsselmeerwater toen zuidelijk Flevoland (gereed 1968) nog niet was drooggelegd, ligt nu midden in de polder omringd door van alles behalve water. Men is bang dat wanneer een buitendijk van Flevoland zou breken de Knardijk niet is opgewassen tegen het wassende water dat dan de polder binnenstroomt. Gevolg zou kunnen zijn dat ook de Knardijk barst en het water ook het andere deel van Flevoland kan binnenstromen.

Hondsbossche Zeewering -foto Doc(q)man Flickr

Of het nu nodig is of niet laat ik even in het midden. Daar ben ik ook niet deskundig genoeg voor. Feit is wel dat de Knardijk een prachtig stuk natuur is. Ik heb er al eens eerder over geschreven. Ik moet er niet aan denken dat de dijk gaat veranderen in een soort Hondsbossche Zeewering zoals die ligt tussen Petten en Hargen. Een berg asfalt en basalt die daar tot zijn recht komt in het duinlose gebied maar natuurlijk niet past in het groen van de polder. Inmiddels heb ik begrepen dat als de dijk versterkt moet worden er toch een natuurlijke toplaag kan worden aangebracht op de laag steen en asfalt. Voor mij toch wel een geruststelling want zo blijft het groene aangezicht gewaarborgd.

Vrijwel dagelijks steek in de dijk over. Als het even kan met de scooter. Dit zijn wat foto’s van de afgelopen dagen toen het zulk prachtig weer was.Klik op de foto voor een vergroting.

Geef een reactie