Temperatuuromslag, valse start zomer

Dinsdag in het binnenland nog 20 graden. Zuidoost Flevoland ligt op de grens.

Na ruim een week temperaturen van zomerse waarden gaat het kwik de komende dagen dramatisch dalen. Ook nemen we afscheid van het zonovergoten weer maar echt heel slecht wordt het weerbeeld niet. De kans op een paar buien in het tweede deel van deze week neemt weliswaar toe maar veel water wordt er niet verwacht. Ook blijft de zon zo nu en dan van de partij.

Het hoog ten noordwesten van Nederland. En dus een noordelijke stroming. Er komt frisse lucht aan.

Op de weerkaart zien we dat het hogedrukgebied dat vorige week boven Scandinaviƫ lag zich nu nestelt tussen IJsland en Schotland. Hierdoor nemen we afscheid van de oostelijke stroming en krijgen we de komende week te maken met een noordwestelijke stroming waarin steeds koelere lucht wordt aangevoerd. Vandaag is dat al enigszins te merken als het kwik niet meer boven de 25 graden stijgt.

Dinsdag en woensdag verlopen nog droog en vrij zonnig maar vanaf donderdag zien we toch steeds meer bewolking. Vooral vrijdag en in het weekend is er kans op een bui. Het is dan ronduit koud vergeleken met de temperaturen van afgelopen week. Met een stevige noordwestenwind en een maximumtemperatuur van 12 tot 14 graden wanen we ons even in een ander jaargetijde dan de zomer die voor meteorologen op vrijdag begint.

De dip van echte kou lijkt van korte duur. Volgende week gaat het kwik weer stijgen maar stabiel zomerweer zie ik nog niet in de weerkaart terugkomen.

Temperatuurverwachting voor de komende 15 dagen voor De Bilt van het Europese model.

Geef een reactie