Zeewindvariant: IJsselmeerwind

Schets IJsselmeerwind.

We beleven vandaag de derde zomerse dag (25 graden of meer) op rij in Flevoland. Vooral in de Noordoostpolder steeg de temperatuur maandag en dinsdag naar zeer hoge waarden en was het lang het warmste plekje van Nederland.

Windrichting Tollebeek. Om 16 uur gaat de wind om.

Temperatuur Tollebeek. Om 16 uur 'keldert' het kwik plots.

Windrichting Marknesse. Ook na 16 uur geeft de wind geen krimp.

Rond 16 uur bereikte de temperatuur boven de droge kleigrond de 29 graden in de Noordoostpolder. De lucht begon vervolgens te stijgen en dat leidde zelfs tot wat ondiepe stapelwolkjes. Op dat moment stond er een zwakke tot matige noord tot noordoostelijke wind over de westelijke kant van de polder.

Omdat er aan het aardoppervlak lucht ‘verdween’ ontstond er een luchtstroming vanaf het frisse IJsselmeer richting de Noordoostpolder. Het gevolg was dat de wind west werd en er koele lucht het land opstroomde. In slechts enkele minuten daalde temperatuur van 29 graden naar iets onder de 25 graden. Al deze effecten werden prachtig geregistreerd door het Omroep Flevoland weerstation dat in Tollebeek staat. Ook op Urk was de draaiing van de wind merkbaar en werd het vastgelegd door een plaatselijk meetstation.

Zoals gezegd bereikte de ‘frisse’ lucht Marknesse niet. Daar was de oostelijke achtergrondstroming te sterk voor. Wanneer de wind in Marknesse wat meer noordelijk was geweest was de kans op een westcomponent groter geweest en had ook in Marknesse de verkoeling waarneembaar geweest. Nu bleef het tot 19 uur 28 tot 29 graden.

En waarom trad het fenomeen maandag niet op in Tollebeek? Het antwoord is eenvoudig. Het waaide te hard uit het noorden, 4-5 bft. Een dergelijke wind overheerst altijd een thermische wind vanaf het water. Daarbij haalde het kwik op maandag nooit de 29 graden in Tollebeek. Het werd toen maximaal 25.9 graden.

Geef een reactie