Wat hebben 19 mrt 2011 en 5 mei 2012 gemeen? Supermaan!

In de nacht van 5 op 6 mei is het weer volle maan. Om precies 05:35 is vanaf een deel van de aarde het volledig verlichte oppervlak van de maan te zien en staan de zon, aarde en de maan precies op een lijn. Maar niet in Nederland want dan is de maan helaas net onder de horizon verdwenen.

maansverduistering_set

Geen supermaan maar de maansverduistering van december 2011. Ook toen was het helder.

Per jaar zijn er 12 of 13 volle manen te bewonderen. Tijdens iedere volle maan is de afstand tussen de aarde en de maan anders en daarom verschilt de maan van grootte. Dit heeft te maken met de baan die de maan om de aarde aflegt. Die is niet rond. De aanstaande volle maan is de ‘grootste’ van dit jaar. De maan staat dichtst bij de aarde. We noemen het een supermaan of netter een Perigee Syzygy. Een supermaan wordt wel eens in verband met allerlei rampen maar dat is (wat mij betreft) pure onzin. Wel is het getij extra hoog door de aantrekkingskracht van de maan.

Het is een zeer fotogeniek moment, zeker als je de maan kan fotograferen redelijk dichtbij de horizon waardoor het grootse effect nog eens extra versterkt wordt. Als je er op uit gaat zorg dat je een vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon hebt.

sunset

Zonsondergang 19 maart, net voor de opkomst van de supermaan. (eigen foto)

Zaterdagavond komt de maan om 20:46 op in het oostzuidoosten (98% zichtbaar). Hij staat dan 356955 kilometer van de aarde. De maan is dan circa 16% groter dan een reguliere volle maan en ook een stuk helderder. (lees ook dit blog van Adrianus.)

Vorig jaar was de supermaan op 19 maart. Ik ben toen de polder ingereden en heb een plekje gezocht waar ik een vrij uitzicht naar het oosten had. De maan kwam toen net na zonsondergang op waardoor er nog flink wat schemerlicht was. Het zal nu nog lichter zijn want de zon gaat pas een half uur later onder, om 21:14.

Supermoon Supermaan volle maan 19 maart 2011

De supermaan van vorig jaar: 19 maart 2011. (Eigen foto)

Ook is er nog een probleem. In tegenstelling tot vorig jaar toen het helder was, staat er nu vrij veel bewolking op het programma. Gelukkig is het nog een paar dagen weg en kan de verwachting nog veranderen en dat is gezien de drukverdeling niet onmogelijk. Het zou in ieder geval toch zonde zijn om zoiets moois te missen.

Het Amerikaanse model verwacht veel bewolking op de avond van 5 mei.

2 reacties op “Wat hebben 19 mrt 2011 en 5 mei 2012 gemeen? Supermaan!

Geef een reactie