Hoog neemt heft in handen, lente

Zaterdag heeft het hoog een ongunstige positie, een westelijke stroming

Maandag schreef ik dat de verwachting voor deze week een grote zekerheid had en dat lijkt nu, een paar dagen later, aardig uit te komen. De belangrijkste modellen zitten nog steeds op dezelfde lijn en dat betekent dat na de regen van komende middag en avond er een periode van betrekkelijke rust aanbreekt.

Een echte neerslagkans op zaterdag

Alleen morgen kan er nog een enkele bui vallen, misschien wel met hagel. Daarna is het overwegend droog maar wel eerst vrij bewolkt met milde temperaturen rond de 10 graden. Zaterdag is er zelfs nog kans op wat gemiezer als er restanten van een storing langs de noordflank van een hogedrukgebied over de provincie trekken.

Dinsdag heeft het hoog een veel gunstigere positie, een zuidoostelijke stroming

Dat hogedrukgebied wordt de dominante factor in het weer de komende tijd. Zaterdag ligt het hoog nog vrij ongunstig met de kern ten zuidwesten van Flevoland maar de trekrichting is noordoostelijk en maandag is het hogedrukgebied aangekomen boven de Noordzee. Daarna heeft het de neiging heeft om verder oostwaarts te trekken.

Hoge temperaturen in de loop van volgende week. 13-15 graden is mogelijk.

En dat is gunstig. De stroming krijgt dan een meer oost tot zuidoostelijke component en in de loop van volgende week nemen de zonkansen toe. Het kwik kan daardoor verder stijgen tot misschien wel 15 graden!

Vanzelfsprekend nemen in dit soort situaties (hogedruk, weinig wind en eerst nog veel vocht onderin de atmosfeer) de mistkansen in de nacht en ochtend wel toe. Ook zal de pollendruk gaan toenemen en moeten hooikoortspatienten rekening houden met meer klachten.

Zoals het er nu uitziet blijft het hogedrukgebied tot over het weekend van 17 en 18 maart bepalend.

Geef een reactie