Mount Washington

In New Hampshire in de Verenigde Staten ligt Mount Washington. Een berg (1917 mtr) in Mount Washington State Park omringd door het White Mountain National Forest. Mount Washington is de hoogste piek in het noordoosten van de VS en boven op de berg is een privaat weerstation dat in stand wordt gehouden door sponsors en vrijwilligers.

De waarneemtoren op de top. Foto Katherine McDonald

Het is een historische plek. Sinds 1870 worden er waarnemingen van het weer gemaakt vanaf de top. Eerst in opdracht van de regering later door de vrijwilligers. Alleen tussen 1893 en 1932 werd het station niet gebruikt. Het gebied staat bekend om zijn bizarre weersomstandigheden. Sneeuwstormen, ijzige kou (temperaturen lager dan -40 ºC in de winter zijn geen uitzondering) en extreme windchills. 16 januari 2004 werd er enige tijd een windchill van -74 ºC geregistreerd! Ook valt er bijzonder veel neerslag. Veelal in de vorm van sneeuw. gemiddeld valt er per jaar bijna 8 meter sneeuw! In 1968/69 viel er meer dan 14  meter sneeuw.

Het waarneemstation heeft ook een heus wereldrecord. Op 12 april 1934 werd de hoogste wind geregistreerd, op een bemand station, ooit op aarde gemeten. 231 mijl per uur oftewel 372 km per uur gaf de windmeter aan. Een recordwindsnelheid die op een anemometer werd geregistreerd die speciaal was ontworpen voor de unieke locatie. Door de ijzige kou wordt deze windmeter continu verwarmd in stormsituaties.

Weeroverzicht

Na de meting is de windmeter getest en gecontroleerd door een instituut in Boston. Met het apparaat bleek niets aan de hand te zijn en zo is het record in de boeken gekomen waar het tot op de dag van vandaag nog steeds staat.

Mount Washington is een bijzondere plek met een waanzinnig uitzicht als er geen wolken hangen die je het uitzicht ontnemen. De lokatie leent zich uitstekend voor onderzoek naar bijvoorbeeld sneeuw en ijs. De waarnemers leggen ook geregeld mooie wolkenpartijen vast. Zoals onderstaande filmpje waarop ik werd geattendeerd door The Cloud Appreciation Society waar ik lid van ben. Het is de vorming en oplossing van lenticularis wolken. Een prachtige timelapse.

Omdat Mount Washington niet onder de hoede valt van de NWS (het Amerikaanse KNMI) kan je lid worden van MWObs om de organisatie te steunen. Er zijn ook reizen te boeken. Je kan je opgeven als vrijwilliger en een weekje meelopen bij de waarnemers. Een fantastische ervaring volgens mij. Ook is het station als tourist of wandelaar te bezoeken en is er een museum ingericht.

Op de site mountwashington.org vind je alle informatie.

Foto kop: Foto Dennis Wong (Flickr)

Geef een reactie