13-2-2012: Weeralarm

Weeralarm voor Vince

Weeralarm voor Vince

Nee, het was geen kadootje voor mijn jarige zoontje maar er was vanmorgen na lange tijd wel weer een weeralarm in Flevoland. Op uitgebreide schaal was er sprake van gladheid door opvriezing en ijzel.

Het KNMI vreesde tijdens de ochtendspits voor grote overlast en gevaarlijke situaties waarna het weeralarm werd uitgegeven (code rood). En dat was lang geleden voor de polder want het laatste weeralarm voor Flevoland dateert uit 2010 toen op 10 juni werd gewaarschuwd voor zeer zware onweersbuien met alles er op en er aan.

Weeralarm om 06:06

Weeralarm om 06:06. Heel Nederland code rood. Gebeurt zelden!

Overigens stond er sinds gisterenavond al een waarschuwing voor extreem weer (code oranje) uit. Zondag overdag werd al snel duidelijk dat de avond en nacht gevaarlijk konden worden. De slome inval van de zachte lucht over de zeer koude ondergrond had het HIRLAM model goed te pakken (koude plaklaag). Ook de lichte maar gevaarlijke regen liet het kortetermijn model prima zien. Lichte regen op een koud, bevroren oppervlak leidt vrijwel altijd tot extreme gladheid. Vooral de traagheid waarmee het ging heeft een gevaarlijk effect. Wat dat betreft kan het beter snel trekken en hard gaan regenen. De kou wordt dan als het ware uit de bodem gespoeld.

 

strooiactie / blackice

Strooiacties voor de ijzel

Het weeralarm van vanmorgen liet natuurlijk bij een groep mensen wel weer de wenkbrouwen fronsen. Zij hadden geen gladheid geconstateerd en begrepen de ophef niet. Maar ja, met dit soort gladheid blijft het lokale en verraderlijke aspect een rol spelen. Daar kan je nooit een heel gedetailleerde verwachting voor geven. Getuige de diverse aanrijdingen in heel Nederland was er wel degelijk een gladheidsprobleem. Als de waarschuwing niet was uitgegeven waren de problemen waarschijnlijk veel groter geweest. Wat mij betreft heeft het alarm dus prima gewerkt.

De komende dagen zijn we nog niet van de gladheid af. In de nacht daalt het kwik tot net boven het vriespunt maar de vorst is nog niet uit de grond. Opvriezing blijft dus mogelijk en daardoor verraderlijke gladheid.

Omroep Flevoland bericht over de gladheid.

Een duidelijke en uitgebreide KNMI folder over het type waarschuwingen die het KNMI uitgeeft is hier te downloaden.

Één reactie op “13-2-2012: Weeralarm

Geef een reactie