Wat een rare leuke dag. Mpemba, Dumpert en EenVandaag

Screenshot EenVandaag

Screenshot EenVandaag

Gisterenavond laat werd het snel koud. Op weerwoord zag ik een filmpje uit (ik meen) Alaska van het Mpemba effect (wat niet helemaal het Mpemba effect is) en ik dacht dat is leuk om na te doen in Nederland met deze lage temperaturen. Een poging in de nacht mislukte vanwege het donkere beeld maar vanochtend ging het prima. Ik zette het filmpje op mijn blog en nadat collega’s Ed Aldus en Helga van Leur het clipje retweette kwam het sneeuwbaleffect volop op gang. Het filmpje werd door tientallen volgers van volgers opnieuw verzonden en vanmiddag bleek het ook op dumpert te zijn aangekomen. Daar is het inmiddels meer dan 20000 keer bekeken!

Om circa twee uur ging de telefoon en had ik een redakteur van EenVandaag aan de lijn. Ik dacht die belt voor het Mpemba filmpje maar dat was niet het geval. Of ik mee wilde werken aan een live interview over de kou in Lelystad. Ontzettend leuk natuurlijk en dus reed ik om vijf uur naar vliegveld Lelystad waar een satellietwagen en een cameraman klaar stonden voor de hal van het vliegveld.

De EenVandaag set

De EenVandaag set in Lelystad. Op de foto staat de cameraman te bellen met Hilversum

Het was opnieuw ijzig koud en het verlaten terrein in de sneeuw met nog het laatste streepje daglicht tijdens de avondschemer maakte alles sereen rustig. Toen vervolgens de spots aangingen en het donker was geworden had ik het idee dat ik op een poolbasis stond.

Ik werd geïnstrueerd voor het interview. Recht staan, niet wiebelen, in de lens kijken en wachten met antwoorden totdat de de vraag helemaal was gesteld door Bas van Werven. Dan zou het helemaal goed komen. Ik had verwacht dat ik Bas ook op een schermpje zou zien maar dat was niet het geval. En dus stond ik om half zeven op twee meter van een cameralens een verslag te doen via de satelliet met Hilversum. Door de kou en de rook van mijn eigen adem kon ik de camera amper zien. Twee minuten later was alles klaar en kon ik weer terug naar huis, een ervaring rijker. Het was een rare dag. Met dank aan de sneeuw en meneer Erasto B. Mpemba.

Op de link hieronder is het item terug te zien. Eerst prachtige winterse beelden (onder andere met een drone) en aan het einde het interview.

Overigens allemaal bedankt voor de aardige reakties, super!

http://www.eenvandaag.nl/v/99704sitestat

EenVandaag screenshot

EenVandaag screenshot

2 reacties op “Wat een rare leuke dag. Mpemba, Dumpert en EenVandaag

Geef een reactie